Plan warsztatów sushi: 

1. TEORIA (30min.)

Historia sushi
Jakie produkty musimy zgromadzić do sporządzenia sushi i które polecamy
Jak sprawdzić świeżość ryb, które są najlepsze do sushi

2. PRZYGOTOWYWANIE PRODUKTÓW (40min)
 

3. PRZERWA NA KAWĘ (15 - 30min.)
 
kawa, herbata, czekolada na gorąco, soki owocowe, woda oraz kruche ciasteczka

4. POKAZ (30-45 min)
płukanie i przygotowanie do gotowania ryżu
przygotowanie zalewy do ryżu
filetowanie łososia
przyrządzanie pieczonego łososia
przepis na omlet japoński
przygotowanie dań w tempurze: krewetki, kalmar
Przygotowywanie produktów przez uczestników warsztatów (10 -15min.)
krojenie ogórka, marynowanej rzepy, omleta, łososia, szczypioru, itp.

5. SUSHI (20 - 30min.)

hosomaki- tradycyjne rolki z jednym składnikiem, nori na zewnątrz
uramaki (calfornia rolls) - różne wariacje na temat rolki z ryżem na zewnątrz, trzy składniki
futomaki- duża odmiana hosomaków z pięcioma składnikami
nigiri - plastry surowej ryby ułożonej na ryżu

krojenie naszego sushi i układanie na pólmiski

6. DEGUSTACJA (40 - 60min)

degustacja wina śliwkowego
testowanie przygotowanych w części 5 sushi
możliwość zakupienia zestawów do sushi
rozdanie dyplomów
przepisy dla uczestników